Cukr jako droga chudých. Sušenky horší než kokain?


10:01 • 4. srpna 2018

Tagy: cukr, věda, drogy, Forbes

I když největší pozornost je přirozeně směřována na nejničivější závislosti, jako je ta na alkoholu, na drogách či na hazardních hrách, řada nejen psychologů je toho názoru, že člověk může být závislý i na mnohem nevinněji vyhlížejících věcech. V době, kdy se jednou z nejobávanějších civilizačních chorob vyspělého světa stává obezita, je nasnadě mluvit o závislosti na jídle, a zejména pak o závislosti na cukru. Ten totiž může mít v principu podobné účinky jako kokain.

Alespoň to naznačuje řada výzkumů. O jednom takovém, a sice z australské Queensland University of Technology, hovoří server The Independent. Podle závěrů tamních vědců vysoká konzumace cukru dočasně zvýší hladinu dopaminu v mozku, nicméně dlouhodobě působí na její snížení, což vytváří motivaci k další a vyšší spotřebě. Nedostatek dopaminu totiž negativně ovlivňuje psychický stav člověka a způsobuje stavy, jako je zhoršená nálada, netečnost, přívaly smutku a úzkosti či dokonce deprese.

Internet jako droga: Kde si lidé neumí představit život offline?

Podobně na hladinu dopaminu, která v rámci mozku hraje významnou roli v systému vnímání odměn a potěšení, působí i kokain. Vysoká konzumace cukru je pak podle výsledků studie nejen přímo spojena se znatelným přírůstkem hmotnosti, ale rovněž podobně jako kokain ovlivňuje procesy v mozku. „Bylo prokázáno, že opakovaně zvyšuje hladiny dopaminu, který v mozku kontroluje centra odměn a potěšení, podobným způsobem jako mnoho jiných látek s rizikem závislosti, včetně tabáku, kokainu a morfinu,“ nechala se slyšet Selena Bartlettová, jedna z autorek studie.

Podle Bartlettové tak lze závislost na cukru léčit léky obsahujícími látky, které se používají pro léčbu závislosti na nikotinu. K podobným závěrům došla i studie, jejíž závěry parafrázuje server Evening Standard. Ta účinky nadměrné konzumace cukru testovala na hlodavcích. „Spotřeba cukru vede k podobným účinkům jako kokain; dokáže měnit náladu, a to zřejmě díky své schopnosti vyvolat pocit odměny a potěšení,“ cituje server autory.

 

Na první pohled úsměvně vypadá studie z Connecticut College, která se zaměřila na účinky ve Spojených státech velmi oblíbených sušenek Oreo, avšak opět nikoli na lidech, ale na laboratorních krysách. Závěry jsou přinejmenším znepokojivé – jak je ve svém titulku shrnuje server Forbes, co se týče závislosti, sušenky Oreo jsou vlastně ještě horší než kokain. „Náš výzkum podporuje teorii, že potraviny s vysokým obsahem tuků nebo cukrů stimulují mozek stejným způsobem jako drogy,“ řekl David Schröder. V experimentu s krysami ostatně sušenky Oreo dokázaly aktivovat výrazně více neuronů než injekce kokainu.

„To může vysvětlit, proč někteří lidé nemohou odolat těmto potravinám, i když vědí, že jsou pro ně špatné,“ dodal neurolog, který je jedním z autorů. „Oreo jsme si vybrali nejen proto, že jsou to oblíbené sušenky Američanů a také chutnají krysám, ale i proto, že výrobky s vysokým obsahem tuku a cukru jsou ve velkém rozsahu uváděny na trh v komunitách s nižším socioekonomickým statusem obyvatelstva,“ uvedla spoluautorka Jamie Honohan. Právě kvůli cenové dostupnosti považují oba neurologové cukr za potenciálně nebezpečnější než kokain, který ostatně patří k nejdražším drogám.

Mediální zástupce společnosti Mondelēz, mezi jejíž značky patří mimo jiné právě i Oreo, Pavel Orálek serveru Roklen24 v reakci sdělil, že firma Mondelēz International dlouhodobě pracuje na snižování množství cukru ve svém produktovém portfoliu. „Nové produkty tedy vytváříme s menším množstvím cukru, snižujeme množství cukru ve stávajících produktech, uvádíme na trh a podporujeme pod stávajícími značkami nové řady produktů s menším podílem cukru, rozšiřujeme množství produktů, které mají individuálně balené porce s kalorickou hodnotou nepřesahující 200 kilokalorií, a také pro usnadnění orientace spotřebitelů přidáváme další informace o porci na balení produktů,“ upozornil Orálek.

V rámci svých globálních cílů pro vylepšování nutričního profilu produktového portfolia také Mondelēz International dlouhodobě pracuje na snižování množství nasycených tuků a sodíku a zároveň na zvyšování podílu celozrnných surovin v produktech, to vše v souladu s aktuálními výsledky výzkumů, doporučeními autorit či přímo nově nastavenými legislativními limity pro obsah určitých látek v produktech. „Spotřebitele zároveň vybízíme, aby dbali na konzumaci vyvážené stravy a přiměřenou fyzickou aktivitu. Výše uvedené platí i pro sušenky Oreo, které se řadí k našim celosvětově nejoblíbenějším výrobkům,“ poznamenal Orálek.

„V souvislosti se zmiňovaným výzkumem Connecticut College z roku 2013 je pak nutné zdůraznit, že sušenky Oreo byly použity pouze jako zástupce potravin obsahujících cukr. Srovnávání těchto konkrétních sušenek s kokainem je tedy zavádějící,“ podotýká Orálek.

Nicméně autoři studie ze skotské Edinburgh University, o které píše sever BBC, jsou spíše toho názoru, že závislost na cukru není ani tak fyzickou závislostí ve smyslu závislosti na návykových látkách, jako jsou právě drogy, jako spíše psychickou poruchu podobnou gamblingu, tedy patologickému hráčství, obvykle označujícímu závislost na hraní hazardních her. „Lidé se snaží najít racionální vysvětlení pro nadváhu a obviňovat jídlo je snadné,“ řekl BBC John Menzies, jeden z výzkumníků.

Psychologie peněz: Droga, tlumič bolesti i substitut lásky

 

RSS

Je absolventkou Národohospodářské fakulty a Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze. Zajímá se o behaviorální ekonomii a finance.



Přejít na diskusi

Přihlašte se, nebo zaregistrujte


Přihlásit se


Zapomněli jste heslo?




Pokud nemáte ještě účet, můžete si ho vytvořit zdarma.

Přihlašte se, nebo zaregistrujte

Tato sekce je dostupná zdarma pouze přihlášeným uživatelům.



Přihlásit se

Zapomněli jste heslo?




Pokud nemáte ještě účet, můžete si ho vytvořit zdarma.