Zklamání z americké ekonomiky. Dolar padá k 1,1450

Americká ekonomika dnes nenabídla nijak povzbudivá čísla. Maloobchodní tržby v září stěží rostly (a to jen díky prodejům aut), zatímco ceny ve výrobě nečekaně silně propadly. Množí se tak argumenty, které centrální banka Fed snadno využije k pozdržení růstu sazeb, jehož načasování je čím dál méně jasné. Dolar, který spolu s akciemi od rána klesá po dalších slabších datech z Číny, po zveřejnění dat prohlubuje své ztráty a blíží se 1,1450 k euru.

Tržby amerických maloobchodníků v poprázdninovém měsíci rostly o těsných 0,1 %, mírnějším tempem proti 0,2% růstu v srpnu (a analytici očekávali udržení tohoto tempa i v září). Nutno dodat, že růst táhl automobilový sektor a více než polovina prodejních kategorií zaznamenala pokles. Bez zahrnutí tržeb dealerů automobilů celkové maloobchodní prodeje meziměsíčně o 0,3 % klesly.

Na slabý údaj je nutné brát zřetel, jelikož spotřebitelské výdaje tvoří zhruba 70 procent americké ekonomiky. Proti pozitivnímu vlivu růstu zaměstnanosti a levnějších paliv, stojí chabý růst mezd. Právě pokles cen energií stojí za dnešním druhým slabým údajem z ekonomiky. Ceny v americké výrobě v září proti srpnu propadly o 0,5 %, nejvýrazněji od začátku roku, po srpnové stagnaci. Ekonomové (konsensus Bloomberg) očekávali mírnější 0,2% pokles cen. Ceny energií v září propadly o 5,9 %, ceny potravin se snížily o 0,8 %.

Dilema Fedu

Inflace i výdaje spotřebitelů jsou důležité indikátory, na nichž staví Fed svá měnověpolitická rozhodnutí. Centrální banka dnes zveřejní Béžovou knihu, která by měla znovu poodhalit kondici největší ekonomiky světa, resp. jak ji Fed vnímá.

Do způsobu komunikace Fedu vůči veřejnosti se dnes opřel bývalý člen jejího nejužšího vedení. Charles Plosser, který donedávna šéfoval filadelfské pobočce, řekl, že Fed se snaží svými vyjádřeními utvořit očekávání trhu, ale v konečném důsledku působí spíše zmatek. „Měnový výbor by měl být jasnější a následně nechat akcie klesnout, pokud tomu tak má být.

Plosser naráží na řadu drobných významových nuancí ve významu jednotlivých slov, která se pravidelně stávají předmětem debat a analýz vyjádření představitelů centrální banky. Výsledkem pouze je, že závěry jsou nepřesné a to které slovo si stejně „jestřábi“ a „holubice“ interpretují po svém. Média se pak soustředí na několik slůvek a uniká jim celkový význam sdělení.  

Kocovina amerického trhu práce. Dolar nad 1,13 za euro

Růst 3,9 %. Americkou ekonomiku táhnou domácnosti i firmy

Newsletter