Konec evropského diktátu. Začneme se topit v cukru?


07:25 • 4. října 2017

Tagy: cukr, potravinařský průmysl , potraviny, Evropská unie

Evropa si už brzy osladí život. Důvodem je konec regulací týkajících se výroby cukru. Teď se očekává, že evropské zásoby porostou až o jednu pětinu, uvedla agentura Bloomberg. Jaký vliv to bude mít na českou produkci?

Po pěti desetiletích regulací ze strany Evropské unie jsou producenti cukru po celé Evropě opět připraveni vyvážet, kolik jen budou chtít. Velké evropské firmy jako francouzská Tereos nebo německá Suedzucker již na konec regulací dokonce přizpůsobily svůj provoz. Zvýšená produkce tak podle Bloombergu pomůže výrazně znásobit hojnost sladké komodity na světových trzích.

Konec kvót by mohl v budoucnosti dokonce vést k významným změnám na světovém trhu s cukrem. Se zvýšenou produkcí ze zemí Evropské unie bude potřeba méně dovážet z oblastí Afriky a Karibiku. Příznivý průběh se očekává i pro český trh.

„Po 49 letech se bude v Evropské unii znovu volně obchodovat s cukrem. Vnímám to jako velkou příležitost k rozvoji výroby cukru v České republice. Věřím, že i neregulované tržní prostředí dosavadní výsledky v pěstování cukrové řepy a ve výrobě cukru potvrdí a že příznivou bilanci výroby cukru se i nadále podaří udržet,“ řekl v září ministr zemědělství Marian Jurečka.

Přestože se potravinářský průmysl a trh na tuto změnu už roky připravoval, tlak na pokles cen by mohl ještě posílit. V letošním roce spadla cena cukru již o 28 procent. V zemích Evropské unie je aktuálně sklizeň cukrové řepy v plném proudu a první odhady mluví o tom, že letošní produkce bude jak ve Francii, tak i v Německu nadprůměrná. V loňském roce Česko vyprodukovalo nejvíce cukru za 30 let.

Zlomový rok 2020 pro české zemědělce. Uhájí své zájmy?

Kvóty skončily k poslednímu zářijovému víkendu. Jejich konečná fáze byla zavedena v roce 2006 jako příprava na ukončení regulačního období, které trvalo v zemích EU už od šedesátých let. Tato regulace po jedenáct let výrazně snižovala možnost domácí výroby cukru a podpořila import ze zemí mimo Evropskou unii.

Podle amerického ministerstva zemědělství bude konec regulací znamenat podporu exportu o téměř 50 procent na 2,2 miliony tun. Některé odhady hovoří i o vyšších číslech. Francouzský export by se podle tamního FranceAgriMer mohl ztrojnásobit a dosáhnout objemu až jednoho milionu tun.

Může behaviorální ekonomie pomoci v boji s obezitou?

Evropská unie stála v minulém roce za 10 procenty světové produkce. Většina je vyráběna z lokální cukrové řepy nebo z dovezených syrových produktů z tropických zemí. Cena cukru v EU se po dlouhé roky držela na horní hranici ceny na světových trzích. V příštích letech by se však podle analytiků z Rabobank měla posunout více k průměrné ceně. Zrušení kvót by tak mělo být dobrou zprávou pro spotřebitele.

„Mohlo by to vyústit ve snížení nákladů na výrobu jídla, farmaceutik a dalších výrobků, které obsahují cukr,“ uvedl pro Bloomberg zástupce Investec Callum Macpherson.

Ekonomie obezity: Kdo má na svědomí, že svět tloustne?

Přestože dnes v České republice funguje jen sedm cukrovarů, vyrábějí stejné množství cukru jako cukrovary v roce 1989, kdy jich fungovalo celkem 53. Loňskou výrobou přes 620 tisíc tun byly překonány všechny dosavadní rekordy za posledních 30 let. Celková výměra cukrové řepy pak klesla. Zatímco v roce 1989 se pěstovala na ploše 130 tisíc hektarů, dnes je to 65 tisíc hektarů. Výnos řepy se však více než zdvojnásobil.

RSS

Student navazujícího magisterského studia Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze. Jeho oborem je hospodářská správa a hospodářské a politické dějiny 20. století. Zajímá se o ekonomii, finanční trhy a politiku.



Přejít na diskusi

Přihlašte se, nebo zaregistrujte


Přihlásit se


Zapomněli jste heslo?




Pokud nemáte ještě účet, můžete si ho vytvořit zdarma.

Přihlašte se, nebo zaregistrujte

Tato sekce je dostupná zdarma pouze přihlášeným uživatelům.



Přihlásit se

Zapomněli jste heslo?




Pokud nemáte ještě účet, můžete si ho vytvořit zdarma.