Americký prezident sráží americký dolar přes 1,1300

Americký dolar pokračuje v prudkém oslabování vůči euru a dalším měnám. Hlavní měnový pár vystoupal od minima dne 1,1084 EURUSD doposud až na 1,1309 amerického dolaru vůči euru (k 22:42). Zpevnění eura tak dosahuje 1,9 procenta. Včerejším závěrem bylo 1,1098 EURUSD. Důvodem jsou údajná slova amerického prezidenta Baracka Obamy, která ale později sám popřel.

Podle dnes zveřejněné zprávy se Barack Obama obává dopadů silného amerického dolaru. Ten na tyto citace zareagoval pádem a ústupem z 13letého maxima vůči jenu. Obama sice zprávu popřel, dolar ale ve ztrátách pokračuje.   Agentura Bloomberg dnes napsala, že Barack Obama považuje silný dolar za problém. Publikována tato zpráva ale byla po schůzce médií s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem na summitu G7. Slova by tedy měla pocházet z jeho blízkosti.

Trhy jsou nervózní, protože se na nich mísí výrazné tlaky směrem posilování a naopak oslabování amerického dolaru k euru. Americká centrální banka Fed a další představitelé USA v posledních několika měsících vyjádřili obavy z dopadu silného dolaru na ekonomický růst a vývoz ze Spojených států. Oživení naopak přinesla páteční čísla z americké ekonomiky v podobě tvorby nových míst. Povzbudila sázky na zářijové zvýšení sazeb Fedem. Dolar však dnes veškeré zisky, načerpané z této události, odevzdal.

V Evropě k posilování eura vůči americkému dolaru přispěly údaje z německé ekonomiky, kde nečekaně silně oživila průmyslová výroba i vývoz. Tato data zahánějí obavy z dalšího výrazného kolísání německé ekonomiky jako průmyslového motoru Evropy.

Při prudkém oslabování americké měny se našla měna jiná, která i padajícímu dolaru ještě výrazněji sama tratila. Je jí turecká lira po volbách v zemi, které oslabily moc prezidenta Erdogana. On sám přitom doufal v pravý opak. Lira k dolaru oslabuje o 3,3 procenta.

Newsletter