Nad čokoládovým průmyslem se stahují mračna


13:25 • 27. března 2016

Tagy: kakao, trh, komodity

Velikonoční zajíc sice může nyní nakopnout prodeje čokolády, odvětví jako takové je ale v ohrožení. Mění se struktura spotřeby a kakaové zemědělství jako takové má potíže, uvádí ve svém komentáři CNBC. 

Z údajů World Cocoa Foundation vyplývá, že na celém světě se ročně spotřebuje více než tři miliony tun kakaových bobů. Celosvětová poptávka stále roste, částečně kvůli rostoucí poptávce rozvíjejících se trhů pro cukrovinky. Podle údajů Euromonitoru vzrostl trh s čokoládou mezi roky 2010 a 2015 o 13 procent na 101 miliard dolarů.

V západní Evropě trh s čokoládou stagnuje. Zčásti kvůli narůstajícím obavám kvůli vlivu cukru na zdraví, který je ve velkém množství přítomen ve většině cukrovinek. Průměrný Evropan a Američan podle Erste Asset Management spotřebuje každý rok asi 5,2 kilogramu čokolády.

Z údajů Euromonitoru vyplývá, že například britský trh s čokoládou se mezi roky 2013 a 2015 zmenšil o dva miliony dolarů.Ve světě se ročně  vyrobí zhruba 3,5 milionu tun kakaových bobů, přičemž více než 70 procent dodávek obstarají čtyři západoafrické země – Pobřeží slonoviny, Ghana, Nigérie a Kamerun. Kakao je hlavním zdrojem příjmů pro 5,5 milionu drobných zemědělců, z nichž mnozí mají denní příjem menší než jeden a čtvrt dolaru.

Komodity v 2015: Nejhorší sentiment od finanční krize

Futures kontrakty na kakao rostly od roku 2013 poměrně stabilně, na rozdíl od krátkého propadu na počátku letošního roku. BMI Research ale předpovídá, že ceny budou až do roku 2019 spíše nižší, protože nabídka roste rychleji než poptávka. Důvodem je hlavně oživení výroby v západní Africe, zejména v Ghaně, která je druhým největším producentem kakaových bobů, první místo patří Pobřeží Slonoviny.  Pokles cen očekává Hamish Smith z Capital Economics. „Po nedávném růstu cen kakaa a cukru si  myslíme, že ceny budou nyní ze současných vysokých úrovní spíše klesat,“ dodal.

Z dlouhodobého hlediska by se rovnováha mezi nabídkou a poptávkou mohla změnit, produkci kakaa totiž ohrožuje změna klimatu. Kakao je choulostivá plodina, stromy jsou citlivé na měnící se povětrnostní podmínky, stejně jako na choroby a hmyz. Mezinárodní centrum pro tropické zemědělství varovalo před tím, že meziroční nárůst teploty o více než dva stupně Celsia do roku 2050 povede k tomu, že v řadě západoafrických kakaových oblastech bude zkrátka příliš horko.  Už nyní stromy bojují o dostatek vody během vegetačního období.

Cukr, káva, čokoláda

Někteří zemědělci v Ghaně a Pobřeží slonoviny již začínají pěstovat lukrativnější plodiny, jako je palmový olej nebo kaučuk. Aktivisté nadále upozorňují na zaměstnávání dětí na plantážích. Jen v Ghaně a na Pobřeží Slonoviny kakaový průmysl zaměstnává na dva miliony dětí, z toho půl milionu z nich je zřejmě vykořisťováno.

Napsat autorovi RSS

Vystudoval mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Pracoval v ekonomické a centrální redakci ČTK jako subeditor, později jako zpravodaj se zaměřením na energetiku. Jako šéfredaktor vedl zpravodajský server iUHLI.cz, který se zaměřoval na hnědouhelný sektor a energetiku. Je šéfredaktorem ekonomického a investičního portálu Roklen24.cz.



Přejít na diskusi

Přihlašte se, nebo zaregistrujte


Přihlásit se


Zapomněli jste heslo?




Pokud nemáte ještě účet, můžete si ho vytvořit zdarma.

Přihlašte se, nebo zaregistrujte

Tato sekce je dostupná zdarma pouze přihlášeným uživatelům.



Přihlásit se

Zapomněli jste heslo?




Pokud nemáte ještě účet, můžete si ho vytvořit zdarma.