Fed zvedne sazby letos a dvakrát? Euro nad 1,1300

Americký dolar oslabil vůči euru výrazně přes hladinu 1,1300 EURUSD až na 1,1363 dolaru za euro a americké akciové indexy korigují krátkodobé ztráty na 0,2-0,3% zisky v reakci na zásadní slova z Fedu. Zápis nejmocnější centrální banky světa odhalil očekávání dvojího zvýšení úrokových sazeb Fedu ještě v letošním roce. Zářijový vzestup úroků z rekordních minim, která byla držena od prosince roku 2008, je takřka jistotou.

Šéfka Fedu Janet Yellenová ale hned v úvodu svého vystoupení, které jsme na Roklen24 přenášeli živě, zdůraznila, že by trhy první zvýšení sazeb neměly přecenit. Měnová politika Fedu dle ní zůstane uvolněná ještě dlouhodobě. Na adresu Řecka Yellenová poznamenala, že Spojené státy vůči zemi mají omezenou expozici, avšak pokud by Řecko vyvolalo otřes v eurozóně jako celku, ten by se rozšířil také do Spojených států.

Ratingová agentura Moody‘s po zveřejnění zápisu z měnového jednání Fedu uvedla, že růst sazeb v letošním roce je jistotou, pokud nedojde k nějaké šokové události v americké ekonomice a také, že Fed řídí změnu nastavení měnové politiky lépe, než v roce 2013.

Záznam tiskové konference Janet Yellenové:

Takzvaný „dot-plot“ Fedu ukazuje, že jeho vedení očekává referenční úrokovou sazbu na konci letošního roku u úrovně 0,625 procenta. To je výhled stejný, jako v březnu. Fed přitom pro letošek zhoršil očekávání růstu americké ekonomiky na 1,8 až 2,0 procenta. Dosud to bylo 2,3 až 2,7 procenta. Výhledy pro inflaci či nezaměstnanost jsou až do roku 2017 v zásadě beze změny, což snižuje důraz odhadu pro HDP.

Fed stále počítá s růstem sazeb na dlouhém horizontu až na úroveň 3,75 procenta, ale dává najevo, že tempo vzestupu sazeb bude celkově pozvolnější. Vidět to je na výhledu pro konec roku 2016, kde nově „svítí“ sazba 1,625 % proti dosavadnímu výhledu 1,875 %. To samé platí pro konec roku 2017 s číslem nově 2,875 % proti dosavadním 3,125 %.

Stejně, jako analytiky a ekonomy na trhu nebylo sázeno na to, že první zvýšení sazeb Fedu z rekordních minim přijde v červnu, není to očekáváno ani v červenci. Většinovým očekáváním se teď stává, že sazby porostou dvakrát ze tří setkání měnového výboru Fedu – v září, říjnu či prosinci.

Zaklínadlo Fedu ohledně důvodů k růstu sazeb zůstává stejné: při dalším zlepšení trhu práce a důvěře, že se inflace přiblíží zpět 2% cíli. Formulace „expanded moderately“ ohledně oživení americké ekonomiky po tvrdé zimě je dosud nejpřívětivější, jakou jsme od Fedu slyšeli. 

Newsletter