Koruna k dolaru nejsilnější za měsíc. K euru padla na 27,535

Česká koruna dnes zaznamenává měsíční minimum proti euru a na druhé straně k dolaru sílí na nejsilnější úrovně od počátku května. Pokračující slabší moment proti euru z posledních dnů trvá a koruna je blízko hranici 27,5 EURCZK, s denním minimem 27,535. Kde se odehrávalo živé obchodování, bylo proti dolaru. Očekávaný sled událostí dnešního dne dodal potřebnou dynamiku a silný pohyb. Nakonec to byl Mario Draghi a jeho nová prognóza vyšší inflace ke konci roku, která pohnula evropskými výnosy státních dluhopisů a měla zásadní vliv na kurz eura.

Americká čísla, o kterých jsme psali jako o jednom ze zdrojů dnešní volatility, nakonec nebyla šokující a trh se tedy soustředil na zasedání ECB a vystoupení Mario Draghiho. Ten nejprve potvrdil odhodlání dodržet termín QE do září 2016, i přes silná čísla z ekonomiky. Euro na to reagovalo propadem pod 1,110 EURUSD a na trhu proběhlo pár stop loss objednávek. Další diskuze o vyšších inflačních očekáváních tohoto roku a nutnosti si zvyknout na vyšší tržní kolísavost trhu jako takového, katapultovalo euro na denní maxima 1,1277 EURUSD. Tento pohyb šel ruku v ruce s pohybem výnosů na vládních dluhopisech, kde se „zaceňuje“ vyšší inflační očekávání a výnosy na německých bundech dosáhly maxima od loňského listopadu.

Trh tak dostal poměrné solidní moment před pátečním zveřejněním amerických dat a zprávami z Řecka, které by do pátku mělo uhradit další splátku MMF. Do konce týdne se tak budeme těšit na zvýšenou volatilitu, která tento rok na obvykle poměrně klidných aktivech, jako je měnový trh a dluhopisy, zažívá vysoké hodnoty, na rozdíl od akciového trhu.

Newsletter