Koruna testuje 27,00 k euru a ČNB, dolar 1,1000

Česká koruna si včera při zavřeném trhu v Praze sáhla na nové maximum od zakotvení koruny k euru v listopadu roku 2013. Data ukázala prolomení úrovně 27,00, tedy hladiny kurzového závazku ČNB, koruna ale vzápětí korigovala a po většinu dnes se pohybovala kolem úrovně 27,10 EURCZK. Reakce ČNB zatím zůstává chladná a centrální banka potvrdila, že na trhu nijak nezasáhla.

Koruna prolomila 27,00 k euru. I to je reakce na řecké „NE“

Koruně svědčí status bezpečného přístavu a stav po řeckém referendu, které vystupňovalo napětí na trzích, tak koruně prozatím pomáhá. Dnešní důležitá sada ekonomický ukazatelů za květen korunu může znovu vyzvat k otestování nových maxim a kurzového závazku ČNB. Zprávy na trhu naznačují, že ČNB nebude příliš agresivní, pokud dojde k posílení, ale nechme se překvapit. Hladina 27,00 by měla nadále působit jako strop pro posílení koruny.

ONLINE: Řecko řeklo „NE“. Začne platit dlužními úpisy?

Mizivá viditelnost faktorů, které by udaly jasný směr, ať už je to síla americké ekonomiky a následné načasování zvýšení sazeb, situace v Evropě v čele s Řeckem, ale i silná makro data a obnovený ekonomický růst stojí za současným patem na hlavním měnovém páru eurodolaru. Potvrzuje se, že velké sázky na pohyb od současného kurzu tak na trhu nepanují a investoři spíše vyčkávají. Dnešní série jednání činitelů eurozóny a Evropské unie s řeckým premiérem dodá lepší viditelnost a obraz o stavu a náladě mezi politiky. Pokud se nepodaří prolomit ledy, pak riziko, že EURUSD otestuje svá minima na úrovni 1,1000 EURUSD, opět vzrostlo. Prolomení této hladiny může vyvolat novou vlnu nákupů dolaru.

Newsletter