Evropské akcie padají, futures amerických rostou. Výnosy rostou na obou stranách Atlanitku, Dolar po krátkém zpevnění k 1,600 za euro obrátil do ztráty. Koruna v zisku pod 25,30 za euro.

Pivo ze sudu máme pro srovnání

Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, vysvětluje, proč v pivovaru stále zachovávají dozrávání malého objemu piva Pilsner Urquell v dubových sudech

Nedávno jste smolili v pivovaru velké dřevěné sudy. K čemu slouží?

Stále k výrobě piva Pilsner Urquell. Náš originální ležák, který inspiroval celou kategorii piv s označením „pils“, vzniká unikátním výrobním postupem, který dodržujeme i při využití moderních technologií výroby, tak aby byla zachována jeho výjimečná chuť.

Zároveň jako jeden z mála pivovarů pořád používáme pro kvašení a dokvašování části piva tradiční dubové kádě a ležácké sudy. Malé množství našeho ležáku Pilsner Urquell tak dozrává v historických sklepích pivovaru v naprosto stejných podmínkách jako před více než 170 lety. Máme tak možnost porovnávat pivo z dřevěného sudu i z nerezového tanku, abychom měli jistotu, že se výjimečná chuť piva Pilsner Urquell se nemění.

Kdo se o dřevěné sudy v pivovaru stará?

Jsme jediný pivovar, který si zachoval bednářskou partu. Sedm bednářů celoročně vyrábí nové ležácké sudy a samozřejmě provádí pravidelnou údržbu, což představuje sudy vysklepit, odstranit starou smolu, sudy znovu vysmolit a nasedlat do sklepů.

Je to práce, která vyžaduje zručnost a člověk se ji hned tak nenaučí. Dovednosti se přenáší z generace na generaci. Naši dnes nejstarší bednáři nastupovali do pivovaru někdy v šedesátých a sedmdesátých letech a dnes jsou již v téměř důchodovém věku, tak předávají zkušenosti mladším. Bednařina už se nikde neučí, „dorost“ si vychováváme sami. Nováčci se ale nerekrutují z amatérů. Vždy přijímáme řemeslníka, který už má delší praxi jako truhlář a práci se dřevem rozumí. U nás se pak učí stavět a smolit sudy a vše, co k bednářskému řemeslu patří.

NEREZ, NEBO DŘEVĚNÉ SUDY? V PLZNI POTŘEBUJÍ OBOJE.

​Více na www.pilsner-urquell.cz/pivovarnicka-remesla.html

Newsletter