Krátké korunové sazby klesly. Koruna oslabila nad 25,40 za euro a nad 23,40 za dolar. Dolar proti euru zpevnil pod 1,0850. Americká výnosová křivky se napřimuje.

Položil podlaháře, teď si brousí zuby na kuřecí křídla

Mnozí investoři, obzvláště ti čeští, se soustředí především na velké a „zažité“ firmy. V tomto směru je americké prostředí napřed, což dokazuje například Whitney Tilson. Ten v roce 2015 vsadil na pád podlaháře – s úspěchem – a dnes opět vyhlíží další pozici na tolik oblíbený „short“. Tentokrát jde o restaurační síť zaměřující se kuřecí křidýlka.

Whitney Tilson je americký investor, filantrop a manažer hedgeového fondu Kase Capital. Jeho jméno je známo v souvislosti s americkou podlahářskou společností Lumber Liquidators, kterou (i na popud mladého investora Xuhua Zhou) zashortoval pod vahou víry v odhalení nadměrného používaní formaldehydu. Jeho sázka byla úspěšná. Teď má ve svém hledáčku další firmu, a to Wingstop.

Proč? Tilson ve zkratce vyjmenovává pět hlavních bodů, kvůli kterým je sledovaný titul ideální příležitostí pro spekulaci na cenový pád.

Jako první z důvodů, proč shortovat právě tuto tematickou restauraci, uvádí Tilson její doslova „absurdní“ valuaci. Akcie společnosti se totiž prodávají za 62násobek (!) zisku na akcii za posledních 12 měsíců.

Dalším bodem je tempo růstu tržeb u poboček nově otevřených od poloviny roku 2014. Zatímco by mnozí pravděpodobně čekali alespoň nějaký progres směrem k plusovým číslům, opak je pravdou. Veškeré restaurace naopak evidovaly poměrně výrazný pokles tržeb, což je trend, který je do budoucna jasně neudržitelný.

Třetím důvodem je samotná povaha byznysu, ve kterém Wingstop podniká. Jedná se o restauraci (tedy o subjekt působící v jednom z nejvíce konkurenčních trhů), která však nedisponuje žádným „patentovaným ani unikátním“ produktem – prodává totiž (v USA…) grilovaná kuřecí křídla…

Jak se vydělává na bolesti druhých?

Čtvrtým bodem je reálná schopnost dosáhnout vytyčených cílů. Wingstop chce totiž docílit celkem 2500 otevřených poboček napříč celými Spojenými státy, což je vzhledem k současnosti trojnásobně vyšší počet. V tomto směru opět hraje roli silná konkurence – téměř polovina všech amerických restaurací zaměřujících se na kuřecí křídla byla otevřena během posledních pěti let, čtvrtina pak během posledních dvou. Samotná Wingstop pak registruje 2/3 (!) svých poboček jen ve dvou amerických státech, a to v Texasu a Kalifornii. Opravdu silná koncentrace, která však (zatím?) nenese tolik kýžené ovoce.

Posledním argumentem pro „short“ je fakt, že i po 22 letech své existence, včetně přítomnosti dvou respektovaných private equity firem, a počtu necelého tisíce poboček dokázal Wingstop generovat „pouhých“ 87 milionů dolarů na tržbách a 15 milionů v čistém zisku během posledního roku.

Už „shortujete“ také?

Big Short vol. 2? „Jste v h****u“, říká Steve Eisman

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Fin a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Newsletter