Evropské i americké výnosy klesají. Dolar ve ztrátě nad 1,0730 za euro. Koruna krátce zpevnila pod 25,10 za euro, následně obrátila do ztráty nad 25,15 za euro.

Proč a jak ne/přejít na syrovou stravu a proč by to měli manažeři řešit?

Raw neboli syrová strava je v současnosti jedním z oblíbených stylů stravování, který si spoustu lidí osvojilo a oblíbilo. Pokud i vás tento směr zaujal a uvažujete, zda jej vyzkoušet, poradíme vám, proč do toho jít a jak na to.

Ovoce, zelenina a 42 °C

Hlavními složkami raw stravy jsou ovoce, zelenina, oříšky, semínka, luštěniny, panenské oleje a bylinky. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty, takže můžeme raw stravu označit i jako jistou odnož veganství. Potraviny se upravují převážně mixováním, nakličováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je, že tepelná úprava nad 42 °C je vyloučena, protože zabíjí všechny důležité živiny.

„Nejvíce zkušeností s přechodem na raw stravu souvisí s hubnutím, různými detoxikacemi a uzdravováním se. Z vlastní zkušenosti vím, že změna stravování má na lidský organismus opravdu velký vliv, ať už jde o shození přebytečných kil, posílení imunity, uzdravení kožních onemocnění nebo alergií,“ říká Stanislav Petříček, zakladatel bister bistRAWveg, které můžete najít také v přízemí OC Plaza Liberec nebo v Praze v OC Černý Most a Westfield Chodov.

Energie, kterou v knedlíku nenajdete

Co si dále lidé vyznávající živou stravu pochvalují, je více energie. Je totiž rozdíl dát si k obědu svíčkovou s pěti, jejíž trávení vás na půlku odpoledne odstaví, nebo zeleninový salát, po kterém se budete cítit dobře, protože vás spíše nabudí, než unaví. Raw strava bývá často nazývána živou stravou, a to také proto, že vás nabije životem.

Další překvapivou výhodou může být i chuť, kterou byste od syrového jídla možná neočekávali. Nemusíte se obávat, že vás tento styl stravy za chvíli začne nudit, receptů je spousta a připravit lze také syrové variace běžného jídla, na které jste zvyklí.

Menší tolerance k odlišnostem

Nevýhodou raw stravy může být horší dostupnost, zejména v restauracích. Může se pak stát, že je složitější si vyrazit s přáteli na večeři, protože ne všude jsou kuchaři vstřícní k vybočování z jídelníčku. Okolí bývá obecně častým kamenem úrazu, „Není příjemné neustále někomu – přátelům, kolegům, lidem v práci a všem okolo – vysvětlovat, proč s nimi nejdu na normální oběd nebo večeři do restaurace. Chápu, že slabší povahy nemusí nátlak okolí snášet pozitivně. Nemluvě pak o rozepřích doma, pokud nemáte jednotné názory na stravu,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting.

A jak s raw stravou začít?

Rozhodně nespěchat. Doporučuje se například začít jedním „zeleným“ dnem v týdnu a postupně přidávat. Lépe si tak na živou stravu navyknete psychicky a fyzicky a vaše tělo nebudete vystavovat zbytečným šokům.

Pokud se rozhodnete, že ze začátku budete raw stravu kombinovat s běžnými potravinami a tušíte, že nemáte úplně silnou vůli, uzpůsobte tomu svůj domov. Zkrátka se připravte na to, že přijdou chvíle, kdy budete mít neodkladnou potřebu a chuť dát si něco dobrého. V takovém případě je ideální mít doma zásobu živých potravin, ze kterých si budete moci udělat rychlou svačinku. Mějte tak vždy po ruce například několik kousků ovoce, ze kterého si můžete umixovat smoothie nebo zeleninu, ze které vytvoříte rychlý salát raz dva.

Častou chybou začínajících raw strávníků také bývá to, že nejedí dostatečně, takže pak mají zbytečně pocit hladu a potřebu tento pocit zahánět jinak. Je potřeba si uvědomit, že ovoce a zeleniny je zkrátka nutné sníst více, aby došlo k nasycení.

Co vám velmi pomůže, je spojit se s někým podobně smýšlejícím. Na internetu můžete najít různé komunity, kde se lidé ve zdravém stravování podporují nebo si i vyměňují recepty. Pokud se budete pohybovat pouze ve společnosti běžně se stravujících lidí, může se časem stát, že povolíte, protože pro vás bude složité se odlišovat.

Newsletter