RoklenFx: Kdo bude v Řecku zavádět reformy? Eurodolar 1,1260

Euro, které včera během dne k dolaru posílilo přes 1,1200, dnes pokračuje v cestě výš, aktuálně na 1,1260 EURUSD. Dolar uvrhl do defenzivy středeční zápis ze zasedání měnového výboru americké centrální banky Fed. Tento pohyb lze interpretovat jako rozplývající se šanci na růst sazeb již na zářijovém zasedání Fedu.

Premiér Tsipras rezignuje a Řekové půjdou (nejspíš) volit

Obchodování dnešního dne budou doprovázet především čerstvé zprávy z Řecka, kde včera vpodvečer premiér Tsipras oznámil rezignaci kvůli rozkolu ve vládní straně SYRIZA. Následovat budou vyjednávání s opozicí, nicméně jako nejpravděpodobnější varianta se v současnosti jeví předčasné volby, které by letos byly již druhé v pořadí. Hovoří se o termínu 20. září.

Tím vyvstává otázka, kdo vlastně bude v Řecku zavádět reformy, které schválil současný parlament a ke kterým se zavázala současná vláda? Nenajde se po volbách zase další „bojovník za práva Řeků“, který bude chtít současnou dohodu s věřiteli revidovat? Očekáváme, že na trzích může být ještě živo a na pozitivní zprávy si asi budeme muset ještě počkat. Dolar by proto mohl být nějaký čas více volatilní.

Tip: RoklenFx Denní výhled – Zaregistrujte si zasílání mailem 

Dnešek je na data prázdný a tak budeme sledovat nejen, jak trh dále vstřebává nejistotu ohledně růstu sazeb v USA, ale i nejnovější vývoj v Řecku.

Koruna se stále obchoduje kolem úrovně 27,02 a drží si svůj prázdninový klid, podobně jako v předchozích dnech. Dnešní ekonomický kalendář je prázdný a pokud nepřijde nějaký nečekaný komentář z ČNB, očekáváme klidné obchodování i dnes.

Newsletter