Americké výnosy si po včerejším růstu prochází korekcí. Dolar se obchoduje pod 1,0650 za euro. Koruna krátce oslabila nad 25,30 za euro. Aktuálně se obchoduje pod touto hranicí.

RoklenFX: Koruna stabilní, eurodolar prolomí 1,0600?

Poslední listopadový týden zahajuje česká koruna na úrovni 27,04 EURCZK, na páru s dolarem pak na 25,47 USDCZK.

Eurokoruna si nadále drží stabilní úroveň, která pravděpodobně prozatím nebude změněna, alespoň co se týče pohybu směrem k hranici 27 koruny za euro, kde obezřetně „hlídá“ Česká národní banka. Dolarkoruna je o poznání mnohem akčnější, čemuž svědčí i nedávné prolomení hranice 25 korun za dolar.

Minulý týden byl na data z české ekonomiky poměrně chudý. Dnešek nebude jiný, opět nás nečeká žádný očekávaný fundament, jenž by mohl „zahýbat“ s korunou na obou párech.

Rozmezí pro eurokorunu by se mohlo pohybovat do 27,02 až 27,05 EURCZK. V případě dolarkoruny od 25,40 do 25,60 USDCZK.

Zajímavý je vývoj eurodolaru, který je v poslední době doslova pod palbou fundamentů. Nový týden devizová dvojice začíná od úrovně na 1,062 EURUSD.

Minulý týden zapůsobil nejprve zápis z říjnového zasedání ECB. Ukázalo se, že rada banky debatovala o možnostech rozšíření podpůrné měnové politiky a o riziku přetrvání nepřijatelně nízké inflace. Sentiment pak potvrdil i sám šéf ECB Mario Draghi, který ve svém frankfurtském proslovu kladl důraz na to, že aktuálně prováděný program nákupu vybraných aktiv je účinný a flexibilní. Vzápětí však dodal, že jeho možné navýšení je stále ve hře, pokud si to situace bude vyžadovat.  

V rámci Spojených států pak byl zveřejněn zápis z posledního zasedání americké centrální banky. Dle zveřejněných informací je většina členů vedení Fedu nakloněna vyšším sazbám, přičemž podmínek potřebných pro tento krok by mohlo být dosaženo v době příštího zasedání, tedy v prosinci. 

Všechny tuto události tak potvrdily čím dál tím více patrnější divergenci evropské a měnové politiky, jež působí na eurodolar ve prospěch dolaru a v neprospěch eura. „Rozseknutí“ přijde v první polovině prosince, kdy nejprve proběhne zasedání ECB a o 14 dnů poté Fed. Silně se spekuluje, že evropská banka provede další uvolnění měnové politika, zatímco její americká kolegyně pravý opak.

V pondělí bude v rámci USA, Německa a eurozóny zveřejněn index nákupních manažerů v průmyslu. Ve Spojených státech pak navíc bude reportován Fed index národní aktivity za říjen a údaje prodejů existujících domů, kde trh očekává meziměsíční pokles o 2,3 %. 

Rozmezí pro měnový pár by se mohl pohybovat od 1,055 do 1,065 EURUSD.

Newsletter