RoklenFx: Koruna u letošních maxim. Dolar směr 1,1000?

Jeden z posledních rysů nejen měnového trhu, ale obecně řízení aktiv v současných rozbouřených vodách je solidní úroveň odolnosti EUR vůči riziku Řecka. Hlavní měnový pár EURUSD se již druhý týden drží v úzkém rozpětí 1,12 – 1,13 a jakýkoliv pohyb mimo tuto úroveň je vždy odvrácen a odsouzen do role krátkodobého pohybu. Na trhu je patrných několik faktorů, které trh nechávají na současné hladině. První z nich bude důvěra trhu v dořešení krize v Řecku bez nehody. Tato spokojenost a jistota v to, že eurozóna v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou nechtějí dopustit historickou událost v době jejího politického mandátu, která by se zapsala do knih historie. Tento scénář je samozřejmě nebezpečný z hlediska rizika skutečné řecké nehody.

Další názor, který drží euro v relativní síle je ten, že odchod Řecka bude pro euro pozitivní ve smyslu ztráty nejslabšího článku. Tento scénář dává logiku, ale bude spíše platný až po prvotní vysoké volatilitě na trhu a až se prach usadí, pokud dojde k řecké nehodě. Co se jeví jako nejpravděpodobnější a co drží euro i přes zprávy z krachu víkendového jednání, je rozvazování následujícího obchodu: Evropské akcie se těšily davovému přílivu peněz od mimoevropských investorů v jarních měsících. Ten byl sázkou na efekt slabého eura a měnovou politiku ECB. Tento obchod v sobě nesl dvě opěrné nohy: dlouhou pozici v evropských akciích proti krátké pozici v euru. S rozvázáním dlouhých pozic v evropských akciích, kterého jsme svědky a v rámci nějž například německý DAX ztrácí 12 % ze svého dubnového maxima, by ponechání krátkých pozic v euru ponechalo investory příliš exponované a ti tak musí rozvazovat i tuto druhou nohu tohoto globálního obchodu.

Dnešní den se konečně odvrátíme od „řecké komedie“. Zasedaní amerického Fedu je událostí, která udá tón pro dolar a trhy obecně. Guvernérka Janet Yellenová se zdá v pasti, co se týče zvyšování sazeb a bude zajímavé, jak se k této situaci postaví. Vzpomeňme na její poslední slova, která vyzněla jako silné odhodlání stůj co stůj začít sazby normalizovat, tedy vracet na vyšší úrovně. Vývoj v Řecku a zejména poznámka prezidenta Obamy k silnému dolaru ale mohou společnou silou tuto myšlenku nahlodat.

Pokud dnes večer uslyšíme odhodlání sazby zvednout nezávazně, zda v září nebo prosinci, americký dolar může dostat nový náboj a zkusit posílit k hranici 1,1000 EURUSD. Další posílení dolaru k letošním maximum ale bude nebezpečné pro Fed, bude mít vliv na rozhodnutí o zvýšení sazeb a Fed se v tomto směru může dostat do pasti. Jakýkoliv náznak oddálení zvýšení sazeb bude trh hrát nákupem eura, které ale nemusí být dlouhotrvající a bude šancí na prodej.

Koruna bude ve vleku tohoto vývoje, pro dnešní den je naplánováno pravidelné zasedání rady ČNB bez měnového rozhodnutí. Proti euru se koruně stále daří držet u hladiny 27,27 EURCZK a obchoduje poblíž letošních maxim. Kolísavost na dolaru bude díky zasedání Fed živější, ale reakce se dostaví až zítra.

Newsletter