Výnos 440 %. Ve whisky je pravda?

Zapomeňte na první odrůdu Bordeaux. Investoři se perou o jednosladové skotské jako je Macallan, Bowmore a Dalmore nebo vzácné japonské whisky Karuizawa a Yamazaki. Bary disponující touto jantarovou tekutinou se objevují od Manhattanu až po Singapur a ceny rostou do závratných výšek.

Aukční síň Sotheby’s v lednu prodal 6litrovou Macallan „M“ whisky v láhvi od francouzského skláře Lalique za rekordních 4,9 milionu hongkongských dolarů. Šéf vzdělávání v oblasti whisky ve Flatironroom na Manhattanu, Heather Green jen potvrzuje narůstající poptávku. „Nejsem zastáncem nákupu whisky a následného prodeje. Často za mnou však chodí lidé s otázkou, zda mají koupit pár beden a prodat je za dvojnásobek.“

Zdvojnásobit? Zkuste pětinásobek. Podle indexu Investment Grade Scotch, vydaným Whisky Highland ve Skotsku, top 100 značek jednosladové whisky zajistilo průměrný výnos až 440 procent od začátku roku 2008 do konce letošního července. V porovnání, S&P 500 kleslo o 31 procent a 2procentní pokles zaznamenal cenu vína mapující index Liv-ex 100 Benchmark Fine Wine.

Prudký nárůst cen je skvělou zprávou pro developera jménem Mahesh Patela z Atlanty, který nashromáždil sbírku více než 5000 lahví za posledních patnáct let.”Vše co mám, dokáži ocenit. Věřím v nákup vždy dvou lahví. Jednu k otevření a vychutnání a druhou schovám, pokud je vzácná,” tvrdí 47letý Patel, jehož „skrýš“ je oceněna téměř na 6 milionů dolarů. Jedna výjimka potvrzující jeho pravidlo dvou kusů je DalmoreTrinitas, 64 let stará, pořízená v roce 2010 za 100.000 liber. Na světě jsou jen tři kusy.

S rostoucí hodnotou špičkových sladů roste i pokušení uchovávat si lahve jako investici. Jedním z důvodu nárůstu cen je neschopnost palírny reagovat rychle na zvýšení poptávky, protože whisky zraje několik let. Dokonce i standardní Glenfiddich nebo Glenlivet stráví 12 let v sudu a whisky oceněné investory ještě mnohem déle. Například whisky Macallan z roku 1962, kterou popíjel James Bond ve filmu Skyfall, byla stará půl století.

Očekává se mezera na trhu trvající zhruba 10 až 15 let, než nabídka vzácných starých sladů dožene rostoucí poptávku, zejména v Asii. Část této poptávky přichází od sběratelů vína, kteří přecházejí na tvrdý alkohol po poklesu Liv-ex 100 indexu o 35 procent.

Whisky, slovo odvozené od starého irského výrazu pro “vodu života”, se vyrábí z kaše fermentovaného obilí, kvasinek a destilované vody, následně dozrává v sudech. Jak sudy stárnou, část alkoholu se vypařuje a tato ztráta je známá jako “podíl andělů.” 50letý barel může ztratit až 60 procent svého obsahu.

Newsletter