Evropské i americké výnosy rostou. Dolar mírně silnější pod 1,0700 za euro. Koruna krátce zpevnila pod 25,20 za euro. Dnes část zisků odevzdala nad tuto hranici.

2015: na co vsadit a čemu se vyhnout

S blížícím se koncem roku 2014 se postupně začínají hromadit predikce a investiční tipy. Pro dnešek jsme proti sobě postavili tři sektory, kterým věří Lawrence Meyeres, předseda společnosti PDL Broker, a dvě oblasti, které mají dle Davida Bianca, investičního stratéga Deutsche Bank, nad sebou velký červený vykřičník.

Rok 2015 přinese obrat trendu

Na co vsadit

Lawrence Meyeres je přesvědčen, že pokud „nevezmeme v potaz oblasti, které jsou ovlivněny sezónními vlivy, není přechod z jednoho roku na druhý nijak důležitou událostí.“ Nicméně nelze popřít, že pro většinu investorů má určitý psychologický význam.

Začátkem nového roku mají investoři tendence k tomu vracet se k tomu předešlému. Podle toho pak zjišťují, která odvětví byla úspěšná a která nikoliv. Někteří si řeknou, „tenhle sektor měl otřesné výsledky, ale to přece nemůže trvat věčně“, či naopak narazí na ty, které jsou natolik překoupené, že v nich už nevidí žádný potenciál.

Jeho prvním favoritem je spotřebitelský sektor, který je tažen dvěma hlavními koňmi. Jedním z nich je ropa. Její nízká cena působí pozitivně na ceny energií, díky čemuž pak roste reálný důchod a s ním by ruku v ruce měla jít i samotná spotřeba. Druhý tahoun pak přináší bližší upřesnění v rámci celého sektoru. Existuje totiž koš statků a služeb, který budou lidé spotřebovávat jak v dobrých, tak i špatných časech. „Vždycky bude existovat silná poptávka po zábavě, fast foodech či oblečení“, proto je jeho první doporučení zaměřeno právě na společnosti poskytující tyto „nezbytné“ statky.

OPEC: Poptávka po naší ropě bude 2015 nejnižší za 12 let

Druhým tipem je oblast dopravy. Ta by měla úplně stejně profitovat z levné ropy jako předchozí případ. Nižší výdaje umožní firmám buďto snížit marže nebo více investovat do zlepšení svých služeb. Meyers je přesvědčen, že v této oblasti je možné vsadit na akcie jednotlivých společností, od Fedexu až po Southwest Airlines, nebo se zaměřit na agregované instrumenty jako je například burzovně obchodovaný fond S&P Transportation či iShares Dow Jones Transport.

Posledním favoritem je sektor technologií. Meyers své rozhodnutí odůvodňuje tím, že většina technologických společností nevyplácí dividendy. Díky nízkým sazbám se investoři zaměřují především na akcie s dividendou. Avšak vzhledem k tomu, že v dohledné době má dojít k navýšení sazeb, se tento trend zřejmě obrátí. Investoři se tak budou zbavovat blue-chips a začnou opět kupovat akcie, které doposud dividendu nevyplácely. A to je právě případ technologických firem.

Čemu se vyhnout

Jiný pohled na věc představil pro server CNBC David Bianco z Deutsche Bank. Ve své řeči upozornil na dva sektory s velkým vykřičníkem, na které by si investoři měli během příštího roku dát pozor.

I přesto, že Deutsche očekává jednociferný růst indexu S&P, nejmenší podíl na něm budou mít společnosti podnikající v energetickém sektoru. Na ty je díky levné ropě a trvale klesajícím cenám ostatních komodit vyvíjen silný tlak, který přispívá ke zvýšenému riziku a nervozitě v této oblasti. „Je nutné počkat na výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí, až pak bude možné odhadnout, jak moc velký vliv má pád cen komodit na ziskovost jednotlivých společností“, řekl Bianco.

Proč cena ropy opět vystřelí nahoru

Druhou rizikovou oblastí je průmysl. Společnosti podnikající v této oblasti se budou muset potýkat hned se třemi výzvami, mezi které patří zpomalení růstu v Číně, nadále posilující dolar a všeobecný pokles kapitálových výdajů.

„Průmyslové společnosti a jejich investiční toky jsou velmi citlivé na vývoj energetického sektoru. Dokud se pád komodit nezastaví, budou muset omezit veškeré své kapitálové výdaje, aby si udržely dostatečné cash flow“, vysvětlil Bianco. Do té doby tak nemůžeme očekávat nijak výrazné zlepšení.

Newsletter