Jídla a psychika u manažerů? Podzim a zima nahrává depresím

Proč vlastně člověk jí? To by mělo být základní otázkou a je nutné si to uvědomit. Samozřejmě jíme často z hladu, někdy však i smutku, radosti, či protože jsme pod tlakem a ve stresu. Jídlo skutečně ovlivňuje psychiku.

Položme si otázku: „Kdo z nás jako dítě nedostal od babičky za odměnu čokoládu či sáček bonbonů?“ V dospělosti zveme obchodního partnera na oběd, abychom s ním lépe projednali pracovní náležitosti. Když jsme unavení, sáhneme po sladkém, když máme radost, dáme si něco dobrého. Jdeme na návštěvu, koupíme hostitelce bonboniéru. To je jen kratičký výčet obvyklých situací. Jídlo tak ovlivňuje naši psychiku víc, než si myslíme. A společenské konvence tomu jen přispívají.

Vhodná jídla pro vyrovnaný psychický stav

„Důležité je jíst pestře. Sebezdravější potravina, když je výhradně konzumována, stává se jedem a po krátkém čase se stejně přejí. Tělu chybí další nezbytné látky a strádá. Mezi potraviny, které přispívají k vyrovnanému psychickému stavu, patří banány, mandle, ořechy, rostlinné oleje, řapíkatý celer, slunečnicová a dýňová semínka, oves i pohanka. Pojďme si rozebrat jednotlivé potraviny, a proč se pozitivně na psychice podílejí,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz.

Banány obsahují draslík, který je důležitý pro psychickou pohodu. Je to látka, která podporuje okysličování krve a vytváří tak pocit uvolnění a pohody. Nedostatek hořčíku v těle vede k většímu prožívání stresu a psychické zátěže. Pozor však na nadměrné užívání banánů. Může totiž vést k nabírání hmotnosti. Další potraviny obsahující hořčík jsou například ananas, brokolice, luštěniny.

Mandle, ořechy a rostlinné oleje obsahují vitamíny skupiny B, nedostatek vitamínu B1 proto může vést k psychické nepohodě, vyčerpanosti a pocitu smutku.

„Řapíkatý celer je bohatý na vitamín C, který se nachází hlavně v listech. Vitamín C je silný antioxidant a je důležitý pro vylučování serotoninu, známému hormonu štěstí. Vitamín C je dále ve velké míře obsažen v šípku, červené paprice, černém rybízu, kiwi a brokolici,“ říká Věra Burešová z NATURHOUSE.

Slunečnicová a dýňová semínka, oves, pohanka obsahují zinek, který ovlivňuje přenos nervových vzruchů v nervové soustavě, a navíc přispívá k pěkné pleti.

Jakým potravinám se však raději vyhnout?

„Obecně káva, alkohol, sladkosti, slazené nápoje a ty s povzbuzujícím účinkem nám sice krátkodobě mohou zvednout náladu, ale z dlouhodobého hlediska nervový systém vyčerpávají a mohou vést až ke zdravotním problémům. Navíc po nich přibíráme, a to určitě není nic pro nás a dobrý zdravotní stav i psychickou pohodu,“ radí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Newsletter