Lék na stres? Alkohol určitě ne

Vypadá to, že si množství lidí naprosto neuvědomuje, že hlavní zbraň v této době boje s COVIDem je jejich imunita. Přesto vidíme na sociálních sítích posty s fotkami lidí prolévající si hrdla nejrůznějšími alkoholickými nápoji či v nakupující obchodech s plnými nákupními vozíky alkoholu. Spousta chytrých hlav namítne, že slivovice je přece dezinfekce a že víno je dobré na krvinky anebo pivo dodává vitamín B. Jak je to ale ve skutečnosti? Čtěte v zamyšlení od Soni Lovichové, hlavní výživové poradkyně NATURHOUSE.

Imunita versus alkohol

Imunita je schopnost organismu odolávat vnitřním i vnějším negativním vlivům. A alkohol rozhodně negativním vlivem je. Není pro tělo přirozenou potravou, i když pochází z fermentovaných potravin. Větší konzumace alkoholu tudíž představuje riziko oslabení imunitního systému.

Jakou reakci alkohol v těle vyvolává

Alkohol, mimo to, že ovlivňuje zažívání, vyvolává v těle reakci podobnou odezvě na infekci. Vyplavuje tzv. cytokiny způsobující chronické poškození orgánů. Dalším negativem při větší konzumaci alkoholu je jeho vliv na metabolismus dalších živin, vitamínů a minerálních látek. Alkohol navíc organismus dehydratuje a narušuje tak hospodaření organismu s vodou. Snižuje produkci antidiuretického hormonu v mozku zodpovědného za ztrátu vody močí. A takto z něj odvádí vitaminy, minerály a další prospěšné látky (zejména vápník, hořčík, mangan, fosfor, draslík a zinek). Naopak k některým vitamínům se organismus začne chovat tak, jako by jich měl nadbytek a začne je z těla ledvinami vylučovat, jako např. kyselinu listovou. Může nastat pokles vstřebávání kyseliny listové ve střevě a snížení aktivace imunity.

Co je klíčem k pevné imunitě

Klíčem k pevné imunitě je zdraví střevního mikrobiomu. Naše tělo v sobě ukrývá miliardy prospěšných bakterií, které se s námi vyvíjí. Tvoří naši obranyschopnost a fungování imunitního systému. Aby byl mikrobiom kvalitní, musíme ho správně živit. Pestrá strava s vysokým podílem zeleniny, ovoce a vlákniny je tou správnou cestou. Vláknina, luštěniny, kefíry a kvašené potraviny (nikoli v podobě alkoholu) ve spojení s vitamíny jsou správnou zásobárnou pro tělo. Odborníci konkrétně doporučují soustředit se na vitamíny C a D. Co se alkoholu týče, ten nemá takřka žádnou výživovou hodnotu. Postrádá vitamíny, většinou i minerály a bílkoviny.

A pak se můžeme snažit jíst sebevíc zdravě, „ládovat se“ vitamíny. Stačí pár skleniček a snaha byla zbytečná. Takže co si místo popíjení třeba zacvičit? Je prokázáno, že cvičení snižuje úroveň stresu, který zvyšuje náchylnost k infekcím a oslabuje imunitu. Vždyť nemusíme zrovna „makat“ jako horolezci. Stačí tak málo.

Celkově vzato: zdravý životní styl se tomu říká tomu, co buduje silný imunitní systém. A ve zdravém těle zdravý duch.

Newsletter