Americké výnosy si po včerejším růstu prochází korekcí. Dolar se obchoduje pod 1,0650 za euro. Koruna krátce oslabila nad 25,30 za euro. Aktuálně se obchoduje pod touto hranicí.

2014 – Rok hackerů?

Nová zpráva odhalila, že v roce 2014 byla kybernetickými útoky zpronevěřena více jak miliarda osobních datových záznamů. Jednalo se zejména o ostře sledované útoky na Home Depot, JPMorgan a eBay. Podle průzkumu společnosti Gemalto došlo v roce 2014 přesně k prolomení bezpečnosti 1.023.108.267 záznamů a to z pouhých 1.541 incidentů. To značí až 78procentní nárůst v počtu zpronevěření osobních dat oproti roku 2013.

Hackerským útokům neunikly ani významné společnosti jako například Sony Pictures Entertainment či investiční banka JPMorgan. Největším incidentem je hacknutí téměř 300 milionů osobních účtů AliExpress, což je služba provozovaná Alibabou. Aukční portál eBay byl také zasažen kybernetickým útokem, který vedl ke zpronevěření 145 milionů osobních dat. Jedná se tak odruhý největší útok roku. V květnovém prohlášení eBay poznamenal, že se hackeři dostali k šifrovaným heslům a ostatním nefinančním datům. Třetí největší událostí roku byl útok na firmu Home Depot, ve kterém bylo zpronevěřeno 109 milionů záznamů. Když byl kybernetický útok odhalen, společnost uvedla, že hackeři ukradli soubory, které obsahují e-mailové adresy, naštěstí bez hesel, dále pak informace o platebních kartách a další citlivé osobní údaje.

Hackeři mění taktiku

Výzkumníci společnosti Gemalto, zabývající se digitální bezpečností, také poznamenávají, že se počítačoví zločinci daleko více zaměřují na krádeže identit s cílem dlouhodobého zisku. „V taktice zločinců je jasně vidět posun. Krádeže identit s cílem dlouhodobého zisku jsou daleko častější než jen bezprostřední krádeže čísel kreditních karet,“ uvedl ve zprávě Jason Hart. „Krádeže identit mohou vést k otevření nových podvodných úvěrových účtů, vytváření falešných identit podnikům s kriminální činností nebo celé řadě dalších závažných trestných činů. S tím, jak se zpronevěření stává více osobní, pozorujeme, že vystavování se riziku dopadá daleko více na„obyčejného člověka“. „Krádeže identit tvořily v roce 2014 více než polovinu zpronevěření, což je dramatický nárůst z původních 20 procent z roku 2013. Na druhou stranu hacking za účelem přístupu k financím klesl z 50 procent z roku 2013 na 17 procent v roce 2014.

Zranitelnost maloobchodu

Zajímavé je, že došlo k 176 zpronevěřením osobních údajů mezi maloobchodníky, což představuje jen 11 procent z celkového počtu případů. Za rok 2014 toto číslo ovšem také představuje 55 procent zcizených záznamů. Značí to tak poměrně velkou zranitelnost maloobchodníků. Experti říkají, že důvodem, proč hackeři cílí na tuto skupinu, je používání jednoho hesla pro několik účtů, což jim jednoznačně usnadňuje práci. „Hackeři ví, že lidé používají stejné heslo pro více účtů. Pokud se podaří zpronevěřit data prodejce, je poměrně pravděpodobné, že údaje, které se povedlo ukrást, mohou být použity několikrát,“ řekl CNBC David Emm, bezpečnostní pracovník společnosti Kaspersky Lab. Dodal, že zejména maloobchodníci nemají tak odborné zabezpečení, jaké by byla potřeba.

Newsletter