Akciové trhy zažívají červený den, Wall Street první měsíční pokles letoška

Pražská burza dnes utrpěla nejmírnější ztráty ve srovnání s trhy v západní Evropě a Spojených státech. Hlavním motorem pro to byl růst akcií Erste po výsledcích o 1,4 % k 545 korunám za akcii. Dle očekávání oznámila (přesto mírnější) prudkou ztrátu, lepší proti odhadům byla ale provozní výkonnost. S dividendou počítat z letošních čísel nelze, Erste v konferenčním hovoru nicméně přislíbila, že u červencového profit warningu šlo o poslední takto negativní překvapení.

Erste: Letos asi bez dividendy, ale po „posledním nepříjemném překvapení“

Příznivě se vyvíjelo obchodování na telekomunikačním titulu O2 před pátečními výsledky za první polovinu roku, které budou uvolněny v 7:00. Akcie O2 dnes přidaly 1,7 %.

Kromě okrajových titulů PLG a Unipetrolu ostatní tituly pražské burzy dnes sestupovaly a index PX celkově odepsal přes půlprocento. Brutálním 25% poklesem, v rámci dne ale až 30% na nové historické dno 2,55 Kč, prošly akcie těžební skupiny NWR. Prohlášení firmy včera po závěru trhů ukázalo na negativní vývoj provozní úrovně ve 2Q, další úbytek hotovosti při růstu dluhu a zveřejněn byl plán emise nových akcií v řádu miliard, která znamená masívní ředění pro stávající investory.

NWR propadá: Ubývají peníze, roste dluh, úpis akcií za zlomek ceny

Inverzně k růstu akcií Erste přes 2 procenta před pátečními výsledky (čekáme v 8:00) odepsaly akcie Komerční banky. Necelé procento ztratil ČEZ, Philip Morris ČR, VIG či Fortuna.

S výraznějšími ztrátami proti Praze uzavřely akcie v západní Evropě: DAX -1,9 %, CAC -1,5 %, FTSE -0,6 %. Nevedlo se zejména financím v čele s Banco Espirito Santo, jejíž akcie umazávaly až přes 50 procent hodnoty. Skupina oznámila obří ztrátu a potřeba nového kapitálu je odhadována na tři miliardy eur.  Negativně trhy četly také výsledky Adidas a to nejen ve světle horší prognózy letošní ziskovosti, ale zejména důvodu k tomu – Rusko, Ukrajina, sankce. Ty se tak vkradly i do tohoto sektoru. Dařilo se po číslech Shellu.

Portugalská bouře Espirito Santo kulminuje: rekordní ztráta, propad akcií o 50 %

Z dat přišlo další snížení spotřebitelské inflace, což vzbuzuje otazníky o dalších krocích ECB, na druhé straně také o dalším poklesu nezaměstnanosti v eurozóně i EU.

V eurozóně klesá nezaměstnanost. Inflace zpomaluje k 5letému dnu

Ještě brutálnější ztráty proti Evropě ve finále utrpěly americké trhy, pro které je červenec prvním ztrátovým měsícem od počátku roku.  Dnes S&P 500 -2 %, DJIA -1,9 %, Nasdaq -2,1 %.

V rovině výsledků negativní vzkazy přišly z Kraft Foods či Exxonu, negativně jsou přijata i čísla MasterCard. Z makroúrovně pak sentiment na trhu velmi prudce srazil chicagský index nákupních manažerů. Ten v červenci propadl nejprudčeji od října roku 2008 a na úrovně poloviny loňského roku. Je výraznou pachutí pro úvod třetí třetiny roku po velmi silném čísle o americkém HDP za čtvrtletí druhé. 

Respektovaný index podmínek v amerických firmách propadá nejprudčeji od října 2008, akcie s ním

Newsletter