Wall Street na místě. Odraz zahájí zítřejší data

Americké akcie uzavřely dnešní obchodování bez výraznějších změn. Investoři čekají na páteční zprávu o trhu práce ve Spojených státech, která by jim mohla poskytnout lepší představu o dalším vývoji měnové politiky americké centrální banky (Fed). Na devizových trzích prudce oslabila britská libra.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes odepsal 0,02 procenta a uzavřel na 18.352,05 bodu. Širší index S&P 500 naopak o 0,02 procenta vzrostl a skončil na 2164,25 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,13 procenta na 5166,25 bodu.

Analytička Quincy Krosbyová ze společnosti Prudential Financial řekla, že investoři hrají na jistotu a čekají na zveřejnění páteční zprávy americké vlády o červencovém vývoji nezaměstnanosti.

Středeční údaje organizace ADP ukázaly, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v červenci vytvořili zhruba 179.000 nových pracovních míst, což bylo více, než čekali analytici. Páteční vládní zpráva o trhu práce bude zahrnovat soukromý i veřejný sektor. Analytici podle agentury Reuters odhadují, že ukáže zhruba 180.000 nových pracovních míst.

Britská centrální banka dnes snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na nové rekordní minimum 0,25 procenta. Oznámila i další opatření na podporu ekonomiky, včetně nákupu vládních dluhopisů. Tyto kroky vedly k výraznému růstu britských akcií a podpořily náladu i na dalších akciových burzách.

Na devizovém trhu však britská libra kvůli zprávě o snížení úrokových sazeb v Británii zaznamenala nejprudší jednodenní propad za poslední měsíc. V závěru obchodování v New Yorku k dolaru odepisovala zhruba 1,5 procenta na 1,3122 USD. Euro vůči dolaru vykazovalo pokles 0,2 procenta na 1,1130 USD.

Newsletter