Evropské i americké výnosy klesají. Dolar ve ztrátě nad 1,0700 za euro. Měny regionu v zisku. Koruna zpět pod 25,20 za euro.

Oběd do stovky pořídíte už jen na Moravě

Průměrná útrata za oběd v restauraci se za první čtvrtinu roku zvýšil na březnových 113,60 korun. To je o 1,80 koruny více, než kolik za obědy platili loni v prosinci. Pro srovnání – mezi prosincem 2016 a březnem 2017 se útraty zvýšily pouze o 30 haléřů. Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 100 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,2 milionu transakcí v restauracích všech tuzemských regionů. Meziročně útraty za obědy vzrostly o 5 korun a 70 haléřů.

Na startu nového roku lidé obvykle za obědy utrácejí méně než v předvánočním období, kdy si dopřádají dražší obědy a častěji k nim třeba volí i moučník či kávu. Naopak v prvních měsících roku utrácejí za obědy střídměji. „Letos byl ale novoroční půst mnohem kratší a méně intenzivní než v jiných letech. Útraty za obědy velmi mírně poklesly jen v lednu, ale únor i březen již přinesly jejich výrazný nárůst. Důvodů je několik. Jednak s výkonností ekonomiky roste ochota lidí utrácet, zároveň ale máme i vyšší inflaci než před rokem. Zvyšují se ceny potravin, zároveň je silný tlak na růst mezd, který se nevyhnul ani pohostinství. Ceny jídel se tak se zdražujícími vstupy zvyšují,“ uvedl manažer Ticket Restaurant® Card Jiří Brych.

Nejvíce nyní rostou útraty za obědy u lidí v Praze, za poslední tři měsíce o 3,40 koruny. Na druhém místě jsou pak Brno a Plzeň, následované krajskými městy v Čechách. Moravané s výjimkou Brňanů pak své útraty zvyšují mnohem pomaleji než Češi. Vůbec nejméně, o 30 haléřů vzrostly, v prvním letošním čtvrtletí průměrné platby v Jihlavě (+60 haléřů), do jedné koruny se ještě vešly Ostrava, Olomouc a Zlín, ale žádné krajské město v Čechách. „S ohledem na současnou inflaci i obecný růst mezd čekáme, že obědy v dalších měsících dále podraží,“ říká k tomu Jiří Brych.

Údaje Ticket Restaurant Card Indexu dokazují, že naprostá většina tuzemských zaměstnanců si nyní na obědy připlácí. Hodnotu stravenky vyšší než 100 Kč poskytuje svým zaměstnancům jen 27 % firem. Od 1. ledna letošního roku přitom vstoupila v platnost nová vyhláška o sazbě stravného zvyšující její denní sazbu na 118 Kč z loňských 109 Kč.

Newsletter