Načítat příspěvky po

Stručné poohlédnutí za Monetou

Moneta tento týden zveřejnila výsledky za první čtvrtletí roku 2024, které potvrdily pozitivní trend. S čistým ziskem ve výši 1,3 miliardy CZK a výrazným růstem nových úvěrů, který překonal očekávání, si banka upevňuje svou pozici na trhu. I přes výzvy v konkurenčním prostředí si Moneta zachovává optimismus a pevný strategický směr pro další období.

Jaký bude další vývoj bitcoinu?

Krypto nikdy nespí, to je obecný fakt. Během minulého týdne ale měli krypto nadšenci o důvod víc nezamhouřit oči. Bitcoin totiž dokončil dlouho očekávaný halving, tedy půlení odměny pro těžaře. Díky tomu je tak zajištěna vzácnost bitcoinu a omezená nabídka by mohla vyhnat jeho cenu výše. V oběhu je již přes 19 milionů bitcoinů, již zbývají jen 2 miliony. Jaká byla reakce bitcoinu na halving? A proč nemusí být nutně pozitivní?

Výhled na druhé čtvrtletí: Podstatou je správné načasování

Inflace v průběhu roku klesá a trhy jsou odolné. To jsou příznivé signály, které přiměly společnost Fidelity International k vylepšení základního scénáře pro rok 2024 na „měkké přistání“. Podle něj dojde ke stabilizaci růstu v blízkosti trendu.

Z Japonska zní: Necílíme kurz!

Bank of Japan ponechala dle očekávání sazby beze změny. Bude pokračovat v nákupech státních dluhopisů, vynechána však byla pasáž o stejných objemech. Slabý japonský jen banka vnímá. Nepozoruje však jeho zásadní dopady na jádrovou inflaci. Guvernér Ueda uvedl, že banka kurz necílí. Nevyloučil delší období slabého kurzu, což vedlo k jeho dalšímu oslabení.

Češi a Němci očekávají vyšší mzdy. Američané stále bojují s růstem cen

Nálada německých spotřebitelů se v dubnu podle nejnovějších dat zlepšila. Gfk index spotřebitelské nálady ukázal zlepšení hodnoty mezi březnem a dubnem z -27,3 na -24,2 bodu, a překonal tak očekávání trhů. Lepší nálada je dobrou zprávou, přestože hodnota stále citelně odráží negativní vliv tamní ekonomické situace. Zlepšení nálady přišlo i v české ekonomice.

Akciové trhy v ohrožení? Očekávání o úrokových sazbách se mění!

Ještě na začátku letošního roku se zdálo, že boj s inflací probíhá dobře a že americká ekonomika je navzdory vysokým sazbám silná. Události posledních týdnu však začaly poukazovat na fakt, že možná ještě není vyhráno. Co tedy můžeme očekávat v následujících týdnech od americké ekonomiky? Na tuto otázku se pokusíme nalézt odpověď v následujícím článku.

Seznam chce přes AI objevit nové byznys modely

Velké jazykové modely budou mít brzy výraznou českou stopu. Největší český vyhledávač Seznam.cz totiž pracuje na svém vlastním jazykovém modelu, který by měl být k dispozici ještě letos. Seznam si od něj slibuje podstatné rozšíření dostupných byznysových modelů.

Zachraňte japonský jen! Co (ne)má v arzenálu Bank of Japan a ministerstvo financí?

Japonská centrální banka v noci z čtvrtka na pátek rozhodne o sazbách. Tržní konsensus jejich změnu směrem k vyšším hodnotám neočekává. Do hry by ale (ne)mohla vstoupit "strategie" mající více společného s kurzem.

Je už korekce za námi?

Komodity jsou připraveny na oživení. "Rok kovu" posiluje zlato a stříbro, měď čeká na snížení sazeb. Obiloviny se mohou zotavit, zemní plyn se stabilizuje. Zlato cílí na 2 300 až 2 500 USD/oz, průlom mědi by mohl znamenat růst.

Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot?

Do cen pohonných hmot se promítají vysoké ceny ropy a sezónní faktory. Od dubna začíná motoristická sezóna a nezastavitelně se již blíží léto. To výrazně zvyšuje poptávku zejména po benzínu, což se postupně promítá do ceny. Od prvního března navíc zakázalo Rusko na 6 měsíců export benzínu kvůli domácím cenám.

Americká ekonomika: Přísnější podmínky, avšak stále pozitivní výhled

Americká ekonomika zůstává silná. Rétorika představitelů Fedu sice doručila utažení podmínek financování, výhledově však výraznější oslabení ekonomické kondice není očekáváno. Pro centrální banku to znamená jediné - potřeba nižších úroků se posouvá v čase. Trh tento scénář již zaceňuje. 

Tento segment trhu světovou krizi nevyvolá

Trh private equity čelí různým výzvám. Nemyslím si však, že by mohl nějak zásadně narušit ekonomickou rovnováhu. České ekvitní prostředí je na tom dobře. Je jedno z nejkultivovanějších, na kterém operují zavedené i novější private equity fondy s dobrou historií i potenciálem. Jak tyto fondy investují? Nejen na to se na Finanční konferenci 2024 zaměří jeden z řečníků, kterým je Country Leader společnosti Deloitte Miroslav Svoboda.

Závod ve snižování sazeb nabývá na obrátkách. Co čekat od devizových trhů?

Zpomalení americké ekonomiky naznačuje odklon od výjimečnosti, USD čelí poklesu s blížícími se škrty Fedu. Australský a novozélandský dolar budou mít lepší výkonnost, protože jejich snižování sazeb se opožďuje. Japonský jen získává díky sázkám na zrušení carry unwind a obratu Bank of Japan.

ČNB bude v budoucnu opatrnější. Může tím posílit korunu?

Příští týden nás čeká další snížení úrokových sazeb. Členové bankovní rady už naznačili, že by se mělo jednat o další pokles v objemu poloviny procentního bodu. Rychlejší snižování sazeb by v tuto chvíli bylo neopatrné, a to i přesto, že se nacházíme na inflačním cíli. Guvernér Aleš Michl včera dokonce potvrdil, že na budoucích zasedáních bude bankovní rada ještě opatrnější.

Inkubátor Caelestinus zahájil už třetí ročník. Na co se zaměřuje startup aEyes?

Spojení „zdravotnictví a umělou inteligencí“ budeme pravděpodobně slýchat velmi často. Tato technologie totiž nabízí velký potenciál. Není proto divu, že vznikají startupy, které chtějí AI aplikovat na řešení zdravotních problémů.

Roklen hledá finančního specialistu!

Jsme finanční skupina Roklen. Poskytujeme poradenské a finanční služby zejména privátním klientům a středním a menším společnostem. Stále se rozrůstáme, a proto hledáme novou posilu na pozici specialisty do finančního oddělení na plný pracovní úvazek.

Výsledková sezóna: Jak se daří výrobcům čipů a luxusním značkám?

Zhruba před týdnem a půl začaly mnohé významné světové společnosti zveřejňovat své hospodářské výsledky za první čtvrtletí letošního roku. Tentokrát jsou výsledkové zprávy obzvláště zajímavé, protože se zároveň výrazně mění očekávání snížení úrokových sazeb v USA, což má na mnohé, zejména dražší růstové akcie, zásadní negativní dopad. Podívejme se na nejzajímavější výsledky, které byly dosud zveřejněny.

Kakao láme rekordy. Cena je již čtyřnásobná

Pokud mluvíme o komoditách jako investičních instrumentech, většina investorů si představí drahé kovy, jako je zlato či stříbro. Ačkoliv se i těm v posledních týdnech nedaří špatně, kdo by čekal, že jedna ze zcela běžných komodit převálcuje i růst některých technologických společností.

„Medvědí“ data nahrávají německým státním dluhopisům

Dynamika inflace a hrozby pro růst jsou přesvědčivým argumentem pro německé dluhopisy, píše analytický tým Fidelity International.

Vlna akciového optimismu skrývá nepříjemnou pravdu

Nedávná vlna optimismu na akciovém trhu, vyvolaná volební horečkou, skrývá nepříjemnější pravdu.

Právě se stalo

26. 4. 2024

USA: Index výdajů na osobní spotřebu v březnu meziměsíčně vzrostl dle očekávání o 0,3 %, meziročně nárůst z 2,5 % na 2,7 %, oček. 2,6 0, jádrový index meziměsíčně vzrostl dle očekávání o 0,3 %, meziročně o 2,8 %, oček. 2,7 %

26. 4. 2024

Guvernér Bank of Japan Ueda: Pravděpodobnost udržitelného dosažení 2% inflačního cíle postupně roste

26. 4. 2024

Guvernér Bank of Japan Ueda: Aktuální měnová politika není zaměřena na to, aby přímo určovala směr devizového trhu, pakliže vývoj kurzu ovlivní jádrovou inflaci, bude to důvod pro přehodnocení měnové politiky, aktuálně však nemá na inflační trend velké dopady

26. 4. 2024

Japonský ministr financí Suzuki: Vývoj kurzu jenu reflektuje různé faktory, včetně úrokového diferenciálu oproti americké ekonomice, vývoj pečlivě sledujeme a jsme připraveni přijmout veškerá potřebná opatření

26. 4. 2024

Bank of Japan: Aktualizovaná prognóza ukázala revizi výhledu růst směrem dolů pro fiskální rok 2023 a 2024, rok 2025 je v podstatě beze změny, u inflace vidíme vyšší predikci pro fiskální rok 2024, což banka vysvětluje vyššími cenami ropy

Další zprávy

Newsletter